Blåbær bærer mærket en “superfood”, fordi de indeholder få kalorier men sæmtidigt er tæt pakket med næringsstoffer. Desuden er de velsmagende og lette at tilføje til ens kostplan. Mange mennesker anser dem for at være deres foretrukne frugt / bær. Om vinteren er det faktisk bedre at spise et kosttilskud / blåbærpiller indeholdende blåbær ekstrakt, da de friske bær kommer fra sydamerika. De er ofte sprøjtet og pga den lange transport har de ofte mistet noget af deres potens.
Her er 10 sundhedsmæssige fordele ved at spise blåbær eller blåbær piller
1. Blåbær indeholder få kalorier med mange næringsstoffer
Blåbær kommer fra en blomstrende busk, der producerer bær. Disse er blå til lilla i farven.
Den er stærkt relateret til lignende buske, såsom den, der producerer tranebær.
Blåbær er små, omkring 5-16 mm (0,2-0,6 tommer) i diameter, og har en tragtformet krone i slutningen.
De er grønne i farven først og skifter derefter til blå-lilla, som de modnes.
De to mest almindelige typer er:
Highbush blåbær er de mest almindeligt dyrkede arter i USA og dem som vi også kalder Mosebøllebær. Det er ofte dem man kan købe i dagligvarehandelen.
Lowbush blåbær er ofte omtalt som “vilde” blåbær. De er typisk mindre og rigere på nogle antioxidanter. Det er dem som gror vildt i Danmark.
Dette er, hvad typiske blåbær indeholder:
En håndfuld blåbær:
Blåbær er blandt de mest tæt-pakkede bær. En kop (148 gram) af blåbær indeholder:
Fiber: 4 gram.
Vitamin C: 24% af ADD (anbefalede daglige dosis).
Vitamin K: 36% af ADD.
Mangan: 25% af ADD.
Det indeholder også små mængder af forskellige andre næringsstoffer.
De består af omkring 85% vand og en hel kop indeholder kun 84 kalorier.
Kalorie for kalorie gør det dem til en glimrende kilde til flere vigtige næringsstoffer.
Konklusion: Blåbær er et meget populært bær. Få kalorier, men højt fiberindhold, vitamin C og vitamin K.
2. Blåbær er kongen af antioxidanter
Antioxidanter er vigtige.
De beskytter vores krop mod skader fra frie radikaler, ustabile molekyler, der kan beskadige cellulære strukturer og bidrager til aldring og sygdomme som kræft.
Blåbær menes at indeholde det højeste antioxidant niveau gram for gram af alle almindelige frugter og grøntsager.
De vigtigste antioxidanter i blåbær tilhører en stor familie af polyfenoler, kaldet flavonoider.
En gruppe af flavonoider Især anthocyaniner, menes at være ansvarlig for mange af de gavnlige sundheds virkninger.
Det har vist sig, at de direkte øger antioxidant niveauet inde i kroppen.
konklusion: Blåbær har det højeste antioxidant niveau af almindelige frugter og grøntsager. Flavonoider er bærrets vigtigste antioxidanter.
3. Blåbær Reducer DNA skader, hvilket kan hjælpe til at beskytte mod aldring og kræft
Oxidative DNA-skader er en del af hverdagen.
Det siges at forekomme titusinder af gange om dagen, i hver eneste celle i kroppen.
DNA-skader er en del af årsagen til at vi bliver ældre, og det spiller også en vigtig rolle i udviklingen af sygdomme som kræft.
Fordi blåbær indeholder mange antioxidanter, kan de hjælpe til at neutralisere nogle af de frie radikaler, der forårsager skader på vores DNA.
I en 4-ugers undersøgelse blev 168 deltagere bedt om at drikke en liter (34 ounces) af en blanding af blåbær og æblejuice, hver dag.
Ved afslutningen af undersøgelsen blev oxidativ DNA-beskadigelse på grund af frie radikaler reduceret med 20%.
Disse resultater er også blevet støttet af mindre undersøgelser med anvendelse af enten friske eller pulveriserede blåbær.
Konklusion: Flere undersøgelser har vist, at blåbær, blåbær ekstrakt kosttilskud og blåbær juice kan beskytte mod DNA-skader, en førende drivkraft mod aldring og kræft.
4. Blåbær Beskytter kolesterol i blodet mod oxidation
Oxidative skader er ikke begrænset til vores celler og DNA.
Det er også problematisk, når vores cirkulerende LDL lipoproteiner (den “dårlige” kolesterol) oxideres.
Faktisk er oxidation af LDL et afgørende skridt i hjerte sygdomsprocesser.
Heldigvis for os, er antioxidanter i blåbær stærkt knyttet til reducerede niveauer af oxideret LDL.
En daglig 50 gram servering af blåbær sænkede LDL-oxidation med 27% hos overvægtige deltagere, efter en periode på otte uger.
En anden undersøgelse viste, at 75 gram blåbær med et stort måltid signifikant reducerede oxidation af LDL-lipoproteiner.
Konklusion: Antioxidanter i blåbær har vist sig at beskytte LDL lipoproteiner (den “dårlige” kolesterol) fra oxidative skader, et afgørende skridt i vejen mod hjertesygdomme.
5. Blåbær kan sænke blodtrykket
Blåbær synes at have betydelige fordele for mennesker med forhøjet blodtryk (hypertension).
I en undersøgelse med overvægtige individer med en høj risiko for hjertesygdom blev der konstateret en reduktion af blodtrykket på 4-6%, efter indtagelse af 50 g af blåbær om dagen, i otte uger.
Andre undersøgelser peger på lignende virkninger, især når man ser på postmenopausale kvinder.
I betragtning af at højt blodtryk er en af de førende årsager til hjerteanfald og slagtilfælde i den vestlige verden, har bærret et stort potentielt potentiale.
Kolnklusion: Regelmæssig indtagelse af blåbær har vist sig at sænke blodtrykket i talrige undersøgelser.
6. Blåbær kan hjælpe forhindre hjertesygdomme
Igen kan blåbær sænke blodtrykket og oxideret LDL.
Men det er vigtigt at indse, at disse er risikofaktorer, ikke er egentlige sygdomme.
Det vi virkelig ønsker at vide, er om blåbær kan hjælpe med at forhindre fx hjerteanfald, som er verdens største dræber.
I en 2013 undersøgelse af 93,600 sygeplejersker, spiste de masser af anthocyaniner (de vigtigste antioxidanter i blåbær). Dette var knyttet til en 32% lavere risiko for hjerteanfald.
Dette var en observationsstudie, så det ikke kan bevises, at blåbær forårsagede en reduktion i risikoen, men det forekommer sandsynligt givet de kendte gavnlige virkninger på risikofaktorer.
Og indtagelse af et blåbær-kosttilskud skader i hvert fald ikke noget. Og jeg mener af forebyggelse er den vigtigste ingrediens i at forblive sund.
Konklusion: Der er tegn på at en regelmæssig indtagelse af blåbærpiller, kan hjælpe til at forhindre hjerteanfald.
7. Blåbær kan hjælpe med at bevare hjernens funktion og forbedre hukommelsen
Oxidativ stress kan accelerere hjernens modning. Dette kan have negative effekter på hjernens funktion.
Ifølge dyreforsøg, har antioxidanter i blåbær en tendens til at ophobe sig i områder af hjernen, der er afgørende for intelligensen.
De synes at direkte interagere med aldrende neuroner, hvilket fører til forbedringer i cellesignalering.
Humane undersøgelser har også vist lovende resultater.
I en af disse undersøgelser blev 9 ældre deltagere med mild kognitiv svækkelse givet blåbær saft hver dag. Efter 12 uger blev der set forbedringer i flere markører for hjernefunktionen.
En seks årig undersøgelse af 16,010 ældre deltagere fandt, at blåbær og jordbær var knyttet til forsinkelser i kognitiv aldring med op til 2,5 år.
Konklusion: Antioxidanter i blåbær synes at have fordele for hjernen, bidrager til at forbedre hjernens funktion og forsinker aldersrelateret forringelse af hjernens funktion.
8. Anthocyaniner i Blåbær kan have antidiabetiske effekter
Blåbær indeholder moderat med sukker i forhold til andre frugter.
En kop indeholder 15 gram, hvilket svarer til en lille æble eller stor appelsin.
Men de bioaktive stoffer i blåbær synes at opveje enhver negativ indvirkning på sukker, når det kommer til blodsukkerkontrol.
Forskning tyder på, at anthocyaniner i blåbær kan have gavnlige virkninger på insulinfølsomheden og glukosemetabolismen. Disse anti-diabetiske virkninger er blevet vist med både blåbær saft og ekstrakt i form af blåbærpiller eller blåbær kosttilskud.
I en undersøgelse af 32 overvægtige patienter med insulinresistens, forårsagede en blåbær smoothie store forbedringer i insulinfølsomhed.
Forbedret insulinfølsomhed bør nedsætte risikoen for metabolisk syndrom og type 2-diabetes, som i øjeblikket er nogle af verdens største sundhedsproblemer.
Konklusion: Flere undersøgelser har vist, at blåbær har anti-diabetiske virkninger, hvilket bidrager til at forbedre insulinfølsomheden og lavere blodsukker.
9. Stoffer i blåbær kan hjælpe od urinvejsinfektioner
Urinvejsinfektioner er et almindeligt problem hos kvinder.
Det er velkendt, at tranebærsaft kan bidrage til at forhindre disse typer af infektioner.
Blåbær er stærkt relateret til tranebær, og indeholder mange af de samme aktive stoffer som tranebær og derfor tranebærsaft.
Disse stoffer kaldes anti-klæbemidler og kan hjælpe til at forhindre bakterier som E. coli i at binde til væggen i blæren.
Blåbær er ikke undersøgt meget til dette formål, men chancerne er, at de har samme virkninger som tranebær.
konklusion: Ligesom tranebær, indeholder blåbær stoffer, der kan forhindre visse bakterier i at binde til væggen af urinblæren. Dette kan være nyttigt til forebyggelse af urinvejsinfektioner.
10. Blåbær kan bidrage til reduktion af muskelskader efter anstrengende træning
Anstrengende motion kan føre til muskel ømhed og træthed.
Dette er grundet bla lokal inflammation og oxidativt stress i muskelvævet.
Blåbærtilskud som blåbærpiller eller andre blåbærkosttilskud kan reducere den skade, der opstår på det molekylære niveau, hvilket minimerer ømhed og reduktion i musklernes ydeevne.
Det er klart, at blåbær er utroligt sunde og nærende.
Det faktum, at de er søde, farverige og kan nydes både fersk og frosset, er blot en velsmagende bonus. Desuden findes der utallige kosttilskud indeholdende ekstrakt af blåbær, som giver alle de sunde fordele året rundt.