Karryblade er sprængfyldt med sunde næringsstoffer
Karryblade, kendt som Kadi Patta på hindi, er en af de fælles krydderier, som bruges til at lave indiske karry blandinger eller puttes hele i maden. Men i stedet for at spise dette ydmyge blad (hvilket er lidt bittert i smagen), smider de fleste af os det bare væk. Især fordi vi i Danmark også er vandt til at få dem tørrede, så er det en mulighed at få dem friske. Således kan man sagtens spise dem, og de er ikke seje og bitre at tygge i.
Men for at få friske karryblade skal man have sit eget karryplante.
Den kan fås fra Amazon i England med levering til Danmark:
Karryblade er fyldt med mange næringsstoffer, der er gode for dig. Lige fra at hjælpe din hjertefunktion til sundere hår og hud – de er fyldt med sundhedsmæssige fordele. Her er nogle af dem.
10 sunde egenskaber ved karryblade
1. Hjælper med at holde blodmangel i skak:
Kadi Patta eller karryblade er en rig kilde til jern og folinsyre. Interessant er det at anæmi ikke kun er mangel på jern i kroppen, men også om kroppens manglende evne til at absorbere jern og bruge det. Det er her, folinsyre kommer i spil. Folinsyre er hovedsageligt ansvarlig for jernoptagelsen og da Karryblade er en rig kilde til disse forbindelser. Er det naturligt middel til at slå anæmi.
2. Beskytter din lever fra skader:
Hvis du drikker meget alkohol, spiser masser fisk (tungmetaller) eller forkæler dig selv med andre ting, der kan skade din lever, så skal du spise masser af friske karryblade. Dette skyldes, ifølge en undersøgelse at karryblade beskytter din lever fra oxidativ stress og skadelige giftstoffer, der bygges op i kroppen på grund af tilstedeværelsen af kaempferol, en potent antioxidant. En yderst effektiv anti-oxidativ virkning opnås, når det kombineres med vitamin A og C.
3. Kontrollerer dit blodsukker
Karryblade kan sænke dit blodsukker ved at påvirke insulin aktivitet. Bortset fra dette, har tilstedeværelsen af fibre i bladene en væsentlig rolle i at kontrollere dit blodsukker. Derudover er karryblade kendt for at forbedre fordøjelsen og ændre den måde din krop absorberer fedt og dermed hjælpe dig med at tabe dig. Dette har især af betydning for folk, der er overvægtige og lider af sukkersyge.
4. Beskytter dig mod hjertesygdomme
Vidste du, at karry blade har egenskaber, der kan hjælpe med at sænke ens kolesterolindholdet i blodet? Tja, som en undersøgelse offentliggjort i Journal of Chinese Medicine; Kan karry blade forhindre oxidation af kolesterol, da det er fyldt med antioxidanter. Dette vil til gengæld øge mængden af det gode kolesterol (HDL) og beskytter dig mod hjertesygdomme og åreforkalkning.
5. Hjælper med fordøjelsen
Karryblade vides at have carminative karakter og derfor, er yderst effektive mod fordøjelsesbesvær. Når det indtages, hjælper det i fordøjelsesprocessen. I Ayurveda, menes det, at Kadi patta (karryblade) har milde afførende egenskaber, der ikke kun hjælper maven slippe af med uønsket affald og “ama” (eller giftigt affald) og balancerer Pitha ud af kroppen.
6. lindrer symptomerne på diarré
Selvom friske karryblade har milde afførende egenskaber, er det faktisk et godt middel mod diarré. Dette skyldes, at Karryblade indeholder carbazol alkaloid, der besidder anti-bakterielle og anti-inflammatoriske egenskaber, som igen hjælper i bekæmpelsen af en dårlig mave. Bortset fra det, er karry blade også kendt for at balancere alle de tre doshas i kroppen og reducere mængden af pitta i maven – en bivirkning af diarré ifølge Ayurveda.
7. Kan reducere bivirkninger af kemoterapi
Karry blade har den fantastiske evne til at beskytte kroppen mod de skadelige virkninger af kemoterapi og strålebehandling. Det ikke kun beskytter kromosomerne fra skader, men beskytter også knoglemarven og standser produktionen af frie radikaler i kroppen.
8. Reducerer overbelastning i lunger og næse
Hvis du lider af en våd hoste, bihulebetændelse eller lungebetændelse, kan karrybladene være et meget effektiv middel til at lindre symptomerne. Pakket med C- og A-vitaminer og forbindelser såsom kaempferol, der er meget potent anti-inflammatorisk, adstringerende og antioxidative agent vitamin, kan karry blade hjælpe med at løsne op og slippe overbelastede slim.
9. Behandler og forebygger hudinfektioner
Lyder utroligt, ikke sandt? Men det er sandt. Karryblade indeholder meget stærke antioxidant egenskaber udover stærke anti-bakterielle, anti-svampe og antiprotozoiske egenskaber. Dette kan afhjælpe almindelige hud infektioner som akne og svampeinfektioner i neglene, som ofte er vanskelige at behandle.
10. Accelererer hårvækst
Karry blade har altid været kendt for at forebygge gråning af hår på grund af tilstedeværelsen af forskellige næringsstoffer i kroppen. Men det er også meget effektiv til behandling skadet hår, hår som falder af og behandler skæl. Den bedste del ved dette, er at du enten kan vælge at spise curry blade til at hjælpe med dine hår problemer eller anvende den til din hovedbund som et middel.
Tip: For at bidrage til at styrke dit hår og kæmpe skæl, tilsæt saften fra friske karryblade, til 100 ml kokosolie. Varm bladene i olien indtil de bliver mørke i farven. Så du er sikker på at du får trukket alle de vigtige vitaminer og enzymer ud.