hvad er baobab og hvordan laves pulveret?
Baobab kommer fra baobabtræet, som er hjemmehørende i Afrika. Træet kaldes også ‘Tree of Life’. Det er den eneste frugt i verden, der tørrer naturligt på grenen. Efter bagning i solen i 6 måneder, bliver baobabs grønne og fløjlslignende belægning omdannet til en glat, brun, kokosnødagtig skal. Indenfor skallen, som er et hårdt hus (man bruger en hammer til at åbne den), er den tørre hvide pulp af frugten. Selve frugten er helt tør og indeholder praktisk talt ingen fugt overhovedet. For at producere pulveret, høstes og sigtes pulpen, der er usædvanligt næringsrigt, og så er det allerede baobab pulver..
Baobabpulver er en rig kilde til C-vitamin, som bidrager til normal:
- Energi frigivelse
- Immunfunktion
- Sund, glødende hud
Der er også næsten 50% fiber (halv uopløselige og halv opløselige, hvilket gør det kraftigt præbiotisk) og indeholder flere antioxidanter end nogen anden hel frugt.
Da det er en naturlig kilde til disse næringsstoffer, er den mere biotilgængelig end fremstillede vitamintilskud, hvilket betyder, at vores krop kan absorbere næringsstoffer lettere og sikre større optagelse.
Der er også utroligt at baobab har en naturlig holdbarhed på 3 år, og så er der ikke engang ikke tilsat additiver eller konserveringsmidler. Den øverste sundhed og skønhed fordelene ved BAOBAB
1. IMMUN SYSTEMET
Den menneskelige krop kan ikke lave eller opbevare sit eget C-vitamin (i modsætning til andre dyr), så vi skal sørge for, at vi får en god forsyning fra de fødevarer, vi spiser hver dag.
En enkelt servering af Baobab Pulver (10g eller 2-3 teskefulde) giver 33% af dit daglige C-vitaminbehov.
En af de vigtigste fordele ved C-vitamin er, at det hjælper med at holde vores immunsystem stærkt og støtter vores krops forsvar mod infektioner, sygdomme og andre sygdomme. Prøv at tilsætte baobabpulver til din appelsinsaft eller vandflaske for en ekstra dosis C-vitamin på farten!
2. BAOBAB FRIGIBER ENRGI LANGSOMT
Vi ved hvad du tænker … ‘langsomt? Jeg har brug for energi hurtigt! ‘. C-vitamin bidrager til normal frigivelse af energi – denne langsomme og stabile frigivelse opretholder os i længere tid og forhindrer os i at føle os pludseligt trætte. Derfor hjælper det med at reducere træthed samt at støtte en normal metabolisme, som er “nødvendig for alle funktioner og aktiviteter i kroppen, herunder fysisk aktivitet og motion.
Drys baobabpulver på din morgenmad for at holde dig energisk og vågen hele dagen. Vi kan godt lide vores omrørt i grød eller blandet ind i vores morgenmøller.
3. GODT FOR BÆODSUKKERET
Baobab Pulver indeholder næsten 25% opløselige fibre, hvilket hjælper med at nedsætte udslippet af sukker i blodet, hvilket reducerer energispikes. Opløselige fibre kan også bidrage til at kontrollere blodglukoseniveauer, forbedre blodkolesterol og reducere fedtindholdet (kropsfedt, der opbevares rundt i organerne i din abdominal).
Det funktionelle fødevarecenter for Oxford Brookes University gennemførte en prøve med Baobab pulver og fandt ud af, at menneskelige deltagere, der indtog en mælk indeholdende baobab, havde et lavere blodsukkerrespons end dem, der havde en kontroldrik uden baobab.
En senere undersøgelse fra Oxford Brookes University viste også, at baobab signifikant reducerede den hastighed, hvormed sukker blev frigivet i blodet efter fordøjelsen. Som sådan anses baobab for at være ideelt for dem med type 2-diabetes.
Tilsæt Baobab i din saft for at hjælpe med at sænke frigivelsen af frugtsukker i din blodstrøm.
4. ABSORPTION AF JERN
Over 30% af verdens befolkning mangler jern – hvilket gør den til den mest almindelige ernæringsforstyrrelse (Verdenssundhedsorganisationen, 2017). Mange vender sig til forskellige jerntilskud for at øge deres indtag, men indtagelse af baobab kan være en måde at gøre dette på en naturlig måde. En mindre kendt kendsgerning er, at C-vitamin er nødvendigt for at hjælpe kroppen med at absorbere jern, så parring af jern med C-vitamin øger faktisk absorptionen. Dette er fx meget vigtig, hvis du følger en vegansk diæt.
Vores kroppe kræver to typer jern; Heme jern (fundet i fisk, fjerkræ og rødt kød) og nonheme jern (til stede i plantefødevarer, æg, mælk og kød). Sammenlignet med det tidligere, absorberes nonheme jern ikke let af kroppen. En af måderne, hvorpå absorptionen af begge typer jern kan øges, er ved at kombinere forbruget af jern med vitamin C.
Da baobab er en rig naturlig kilde til C-vitamin, er den let tilgængelig for kroppen og absorberes bedre end kunstige kosttilskud. Drys baobab på dine jernrige fødevarer, hvilket giver dem en syrlig smag ala citron.
5. Fordøjelsen
Ca. 40% af alle mennesker har mindst et fordøjelsessymptom på et hvilket som helst tidspunkt. På trods af den voksende bevidsthed om fiberens rolle i forbedringen af vores fordøjelseshygiejne spiser 80% af befolkningen i nordeuropa ikke nok af det.
Baobab pulver er næsten 50% fiber. Der er to typer fibre, som vores krop har brug for: opløselig og uopløselig – og baobab indeholder lige store mængder af begge. Opløselige fibre opløses i vandet i dit fordøjelsessystem og kan bidrage til at reducere niveauet af kolesterol i dit blod.
Uopløselige fibre opløses ikke, men passerer gennem din tarm og gør det muligt for andre fødevarer at bevæge sig gennem dit fordøjelsessystem nemt. Det hjælper også med at holde tarmene sunde og forhindrer fordøjelsesproblemer.
7. PREBIOTISK
De fleste mennesker er bekendt med probiotika – gode bakterier findes i fødevarer som yoghurt, kefir og kimchi, som har gavnlige virkninger for dit helbred, især dit fordøjelsessystem. Meget få er imidlertid bekendt med prebiotika, der spiller en lige så vigtig rolle i tarmhelsen. Prebiotika er ufordøjelige kostfibre, også kendt som opløselige fibre, der består af ikke-levende organisk materiale.
De opløselige fibre fra baobabbens frugtpulp er præbiotika: ikke-fordøjelige fødevarekomponenter, som gavnligt påvirker værten ved selektivt at stimulere væksten og aktiviteten af gavnlig mikroflora (Journal of Food Research, 2016).
Det er disse præbiotiske kvaliteter, der kan forklare, hvordan baobab måske bare er hemmeligheden i at have verdens sundeste tarme. Undersøgelser af Hadza-stammen i Tanzania, nogle af planetens sidste resterende jægersamlere, fandt, at de havde 40% flere forskellige tarm mikrober end den gennemsnitlige vesterlænding! “Ifølge forskerne har Hadza de mest forskelligartede tarmbakterier af nogen overalt i verden” (Independent, 2017). En af deres vigtigste fødevarer? Det var rigtigt, du gættede det – baobabfrugten.
7. Sund hud
Ifølge Journal of Nutrition har Baobab det højeste antioxidantindhold end nogen anden frugt. Baobab pulver har to gange så mange antioxidanter per gram ift goji bær og mere end blåbær og granatæbler kombineret.
Baobab er fyldt med antioxidanter og C-vitamin, der understøtter kollagen dannelse – hjælper med at give dig strålende, glødende hud samt forhindre rynker.
8 Baobab og graviditet
Det anbefales generelt at gravide kvinder skal have 85 mg C-vitamin pr. dag (en 10 g servering af Baobab pulver indeholder 26 mg), da det hjælper kroppen med at producere kollagen. Kollagen er et strukturelt protein, der er nødvendigt for din babys normale vækst under graviditeten. Det spiller en afgørende rolle i strukturen af en babys krop og støtte deres udviklingsorganer.
C-vitamin, også kendt som ascorbinsyre, hjælper din krop med at bekæmpe infektioner og beskytter celler mod skade – hjælper med at holde dig sund. En anden vigtig rolle, som vitamin C spiller under graviditeten, er dens evne til at øge absorptionen af jern – et vitamin, som de fleste gravide kvinder mangler. Der er brug for jern til at hjælpe vores kroppe med at producere røde blodlegemer, der bærer ilt omkring i kroppen og til babyen .
9. Syre Base balancen
Baobab anses for at være en meget alkalisk fødevare, da den har en PRAL (potentiel nyresyrebelastning) på -52. At spise højt alkaliske fødevarer hjælper med at balancere vores krops pH-niveauer.
Det er ikke noget jeg generelt har brugt så meget tid på at forklare her på hjemmesiden, men det er et interessant emne.
10. Baobab og træning
Fysisk træning øger oxidativ skade på celler og muskelvæv, så det er vigtigt at øge dit indtag af C-vitamin for at reducere dets negative virkninger. Dette understøttes af en undersøgelse foretaget af University of North Carolina (2006), som fandt ud af, at deltagerne tog doser af C-vitamin før træning og i 4 dage efter rapporterede de deltagere mindre muskelsyre sammenlignet med gruppen, der tog placebo.