cupping terapi

Cupping terapi har indtil for nyligt været en relativt ukendt behandling for de fleste mennesker, der bor i Danmark. Cupping er en alternativ terapeutisk metode, der har været populær i Kina siden omkring 1000 B.C. Nogle registreringer viser, at variationer af sugekop behandlingerne i praksis kan være meget ældre – muligvis kan de dateres så langt tilbage som 3000 B.C.

Og med god grund. Cupping terapi har en række sundhedsmæssige fordele, der ofte opvejer moderne medicinske teknikker.

En af de største fordele ved at prøve alternative metoder som fx cupping, akupunktur eller massage terapi er, at disse metoder ikke giver uønskede bivirkninger som farmakologiske lægemidler eller kirurgi af og til gør.

Der er faktisk ingen ulempe ved at afprøve alternative metoder som cupping terapi, da undersøgelser viser, at behandlingen kan hjælpe med at øge immunfunktionen og fremskynde helbredelsestiden uden brug af medicin eller endda urter. Og disse er blot nogle af fordelene ved kopping terapi.

Kan man praktisere cupping terapi på sig selv?

Ja, det kan man godt. Jeg vil dog anbefale at man ikke kaster sig ud i “ild cupping” eller “våd cupping” selv (læs mere om det senere i artiklen).

Man kan istedet købe nogle små sugekopper, hvor der sidder en pumpe på. Dem kan man bruge til at lave vakum på huden, hvorefter man bevæger dem rundt på de ømme områder. De kan købes hos med24 HER, og de ligner den på billedet nedenunder:

5 Fordele ved cupping behandlinger

Hovedparten af ​​cupping terapiens gyldighed som en alternativ lægeuddannelse kommer fra dens lange brugs historie i de seneste 3.000 år. Forskellige cupping-teknikker er blevet anvendt i vid udstrækning til at behandle en række sygdomme og symptomer, nogle gange alene eller andre gange i forbindelse med andre alternative metoder.

Det er almindeligt at cupping terapi at blive brugt sammen med massage terapi, æteriske olier, akupunktur eller endda som et supplement til vestlig medicin.

Hvad vi kender fra de begrænsede videnskabelige undersøgelser, der er gjort, er at cupping terapi virker ved at udvide kapillærerne og øge mængden af ​​væske, der kommer ind i området det bruges. Udover dette synes behandlingen at fremkalde en afslapningsrespons hos nogle mennesker, hvilket betyder, at det er nyttigt til at sænke stress og dets negative virkninger.

Selvom der er masser af tegn på, at cupping kan være effektivt og sikkert, har der indtil videre været meget få kliniske undersøgelser, der bruger mennesker, hvilket gør det svært at “bevise” mange af de tilskrevne fordele ved behandlingsformen. Når det er sagt, har det virket for millioner af mennesker i mange år, så her er fem måder at kopping måske kan hjælpe dig med:

1. Hjælper med at reducere smerte

En af de mest almindelige årsager til, at folk vender sig til alternative behandlingsmetoder, er fordi de søger en sikker og naturlig måde at reducere led- og muskelsmerter på. Efter at have gennemgået snesevis af randomiserede kliniske forsøg, der testede cupping behandlinger hos patienter med smerter af enhver oprindelse, har flere forsøg vist tegn på at vakum behandlingen signifikant reducerer smerter hos personer med lændeproblemer. Det har også vist positive effekter I behandling af kræft-smerter også sammenlignet med kræftmidler og smertestillende midler.

Hvordan virker cupping?

Behandlingen antages at frigive væv dybt inde i kroppen, få spændte muskler til at slappe af og lette stivhed i forbindelse med kroniske ryg- og nakkesmerter, migræne, reumatisme og træthed. Ligesom en massage eller akupunktur, får cupping blodcirkulationen til at øges i de områder det benyttes.

Nogle atleter har været kendt for at bruge netop vakuum behandlinger til naturligt at forbedre deres ydeevne og reducere stivhed, muskelkramper, led smerter og arvæv forårsaget af skader.

Behandlingen målretter blødt væv ved at anvende lokalt tryk på smertepunkter og områder med hævelse. Da blodgennemstrømningen øges inden for kar og kapillærer, modtager væv meget tiltrængte næringsstoffer og ilt fra den ekstra blodtilførsel.

Til hjælp til nedsættelse af smerte, er sugekopperne almindeligt placeret over følgende områder: Over den kødfulde del af skulderbladene, over ljummen / lændene ved halsen (til beroligende spændingshovedpine, tandpine eller migræne) eller omkring nedre ryg.

Herunder ses Michael Phelps med mærker efter cupping terapi

cupping rygsmerter

2. Cupping fremmer afslapning

Det kan virke modstridende, men cupping terapi hjælper ofte med at lindre fysiske smerter og gør det muligt for folk at komme ind i en mere afslappet tilstand, da det beroliger centralnervesystemet. Det minder på mange måder om akupunktur, som du måske også antager gør ondt og er ubehageligt, men det synes faktisk at hjælpe med at mindske de fleste patienters stressresponser. Dermed hjælper det mod angst og depression.

Hvordan kan cupping være afslappende? Når sugekopperne er anbragt og suger, skal de forblive stille i op til 20 minutter, hvilket styrker stilhed og tavshed på patienter, som ellers normalt fører et meget hektiske liv. Kopperne hjælper desuden med at løfte tryk i spændte muskler, hvilket giver en lindrende fornemmelse ligesom modtagelse af en dybvævsmassage.

3. Øger hudens sundhed

Cupping terapi bruges også til at reducere herpes, appelsinhud, acne og hudbetændelse. Mens undersøgelser ikke har vist det, kan det muligvis også hjælpe med vægttab. Det faktum, at det toner og og spænder huden op ved at forbedre blodgennemstrømningen, gør det populært blandt berømtheder og personer i der vil have tonet hud. Som en del af en hudrensning eller cellulitbehandling påføres olie først på huden, før kopperne suges fast og bevæges rundt, hvilket bringer varme til området sammen med forskellige hudhelende ingredienser afhængigt af hvilken type olie der anvendes.

Fordi det forbedrer blodgennemstrømningen og kan bidrage til at nedsætte inflammation, har nogle undersøgelser vist, at det at være lige så godt eller endda mere effektivt til behandling af acne sammenlignet med antibiotika.

4. Cupping terapi hjælper med at behandle åndedrætsproblemer og forkølelse

En cupping behandling bruges også til at hjælpe med at nære lungerne og fjerne slim eller trængsel i luftvejene. Det hjælper med at forbedre immunfunktionen ved at flytte blod og lymfevæske gennem hele kroppen, hvorfor det har været forbundet med reduktioner i lungesygdomme (især kronisk host), allergier, infektioner og astma.

Behandling af åndedrætsbetingelser som tubberkulose er en af ​​de ældste anvendelser af vakuum behandlinger og blev udnyttet længe før recepter var tilgængelige.

5. Forbedrer fordøjelsen

Akupunktur og cupping er begge populære måder at forbedre fordøjelsen på og reducere symptomer fra lidelser som irritabel tarmsyndrom. Dette kan primært skyldes, at de kan sænke patientens stressrespons, hvilket er stærkt bundet til et sundt fordøjelses-system.

Cupping terapi har gennem hele historien vist sig at være gavnlig for personer med hyppige mavepiner, diarré, akut gastritis, appetitløshed, gastrointestinale sygdomme og vandladningsbesvær. Mod fordøjelsesforstyrrelser udføres behandlingen normalt på følgende områder: omkring navlen, over blæren, omkring nyrerne eller over maven.

Hvad er cupping terapi?

hvad er en cupping behandling

I Kina betragtes cupping terapi som en særligt helbredende færdighed, og den går ofte fra generation til generation. Gamle tekster beskriver, hvordan cupping oprindeligt blev brugt af taoistiske medicinske herbalister og var en populær måde  til at behandle dårlige kongelige og elitister på.

Cupping healere har gennem årene med succes behandlet en række symptomer og sygdomme, der ikke kunne helbredes ved konventionelle metoder, herunder tubberkulose, forkølelse, rygsmerter, muskelspasmer og knibede nerver.

Traditionelt er behandlingsformen også blevet anvendt til patienter med blodproblemer (som anæmi), reumatiske sygdomme som gigt, fertilitetsproblemer og psykiske sygdomme.

Mens cupping terapi ved hjælp af varme har den længste historie i asiatiske lande som Kina, Japan og Korea, er der også brugt en lignende praksis kaldet “våd-cupping” i Mellemøsten i århundreder. For nylig er behandlingen blevet mere populær i Danmark og andre vestlige lande, da nogle læger har begyndt at implementere cupping og akupunktur i deres patients behandlingsplaner for naturligt at lette symptomer på smerter, overbelastning og kroniske infektioner uden behov for medicin.

I dag kan du finde cuppingterapi hos mange traditionelle kinesiske behandlingssteder, mange massage steder, samt visse holistiske sundhedscentre.

Cupping vs akupunktur: Hvordan er de ens og forskellige?

Cupping terapi og akupunktur er på mange måder ens, fordi de begge fremmer optimal “Qi” ved at trække energi og blodgennemstrømning til områder af kroppen, der oplever inflammation eller dårlig blodgennemstrømning. Nogle gange bruges begge metoder sammen, ved at placere en akupunkturnål ind i patientens hud og derefter dække nålen med en sugekop.

Cupping terapi og akupunktur følger kroppens linjer af “meridianer” langs ryggen, der fremmer afslapning og spænding, samtidig med at energiforbruget øges (kendt som Qi, “livskraften”). Med andre ord er de nyttige til blod og lymfestrømme, hvilket er, hvorfor de kan hjælpe med at reducere hævelse og behandle forskellige infektioner eller sygdomme.

Sammen løsner disse metoder forstyrrede funktioner af Zang-fu (et kollektivt kinesisk udtryk for indre organer); herunder hjerte, lever, milt, lunger og nyrer sammen med galdeblæren, maven, tyndtarmen, tyktarmen og blæren.

Teorien bag brug af akupunktur og cupping er samtidig, at behandlingerne målrettes mod væv eller muskler, der er strammet op som reaktion på en skade.

Akupunktur bruger små nåle til at øge blodgennemstrømningen til det berørte område, men hos personer med skader kan udførelse af kopping sammen med akupunktur være mere gavnligt for at lette hævelsen. Det skyldes, at øget blodgennemstrømning ikke alene løsner et smertefuldt væv eller muskelproblem;

Hvordan virker cupping terapi?

Ifølge akupunktører og cupping-praktiserende, er formålet at “forbedre blodcirkulationen, hjælpe med at lindre smerter, fjerne varme og trække de toksiner, der ligger i kroppens indre væv ud.

Cupping indebærer anvendelse af sugekopper påført patientens ryg i en række positioner for at frembringe et vakuum. Vakuum-effekten målretter områder af hud og dybt væv inde i ryggen, hvilket er gavnligt for at dulme smerter, opbrydning af dybt arvæv og afslappende på ømme muskler og bindevæv. På denne måde er cupping næsten det modsatte af at få en massage, da den i stedet for at påføre tryk på opsvulmede områder trækker trykket ud. Af denne årsag bliver behandlingen ofte udført hos patienter, der oplever kroniske lændesmerter, muskelknuder, hævelse eller stivhed.

Den mest populære cupping teknik er “dry-cupping” eller “fire-cupping”, hvilket involverer en uddannet person der først sætter sugekopperne på patienterne og derefter forsigtigt opvarme dem ved hjælp af ild. Nogle gange bruges en speciel “cupping fakkel” til at varme sugeopperne op. I andre tilfælde opvarmes de i varmt vand eller olie. De varme sugekopper forsegles og holdes på plads i fem til 15 minutter på patientens ryg, mens de køler ned, hvilket giver en vakuum effekt. Dette betragtes som en slags “fast cupping”, fordi kopperne ikke bevæges rundt, men sidder stille.

Sugekopperne forårsager undertryk på patientens hud, hvilket forårsager sugning, så huden trækkes ind i koppen. Det strækker hudvævet ud og forbedrer blodgennemstrømningen, hvilket letter helingen. Ved “firecupping” fjernes ilten fra koppen hvilket giver undertryk.

Før i tiden, da cupping først opstod, blev dyrehorn, lerpotter, messingkopper og bambus brugt til at lave sugekopperne, men i dag er sugekopper almindeligvis fremstillet af mere slidstærkt materiale, såsom glas eller varmebestandig plast og gummi. Den nøjagtige type kopp, der anvendes, afhænger af udøverens præference og patientens tilstand. De kommer i forskellige materialer, former og størrelser, hvilket betyder, at nogle er mere nyttige til målretning af bestemte lidelser end andre.

Der er flere forskellige cupping terapi teknikker, der anvendes i dag. Mens cuppping ved hjælp af ild er den mest almindelige type, kaldes en mindre almindelig metode for “våd cupping”.

I denne teknik skaber praktisereren sugning med sine hænder og bruger nåle eller en pumpe til at fjerne en lille mængde af patientens blod, som menes at forbedre energi i kroppen og fjerne toksiner.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment