Hvad er humle? Humle er en bitter urt populær som ingrediens i øl, men besidder også mange andre sundhedsmæssige fordele. Humle bruges traditionelt som et beroligende middel, men det er også kendt for at være antimikrobielt.
Humle er blomsterklaser og dets latinske navn er Humulus lupulus. Den er bedst kendt som bitter aroma i øl, humlen anvendes også som aromastoffer i andre drikkevarer og fødevarer, såsom gelatine, slik og kager. Humle besidder også medicinske egenskaber, og dets medicinske egenskaber bliver almindeligt anvendt i traditionel- og urtemedicin.
Plante Beskrivelse:
Humle er en energisk, flerårig klatrende plante, der er hjemmehørende i Europa, men siden er blevet dyrket i tempererede områder over hele verden. Den kan klatre op til 7 meter i højden. Når humlen dyrkes, bruges lodrette strenge, som planten kan klatre op ad. Humlen har mørkegrønne, hjerteformede blade med fint tandede kanter.
Kun den kvindelige humle og blomster anvendes til medicinske formål. Humles ‘hunblomster efterfølges af kegle formede frugter kaldes strobiles, der indeholder en lille frugt (skalfrugt) på basen.
Videnskabelige undersøgelser af Humles sundhedsmæssige fordele
Humle har traditionelt været brugt til mange forskellige sundhedsmæssige fordele, der er blevet bekræftet gennem forskning. Blandt disse sundhedsmæssige fordele af planten omfatter den: En afslappende og søvndyssende virkning, anti-inflammatoriske egenskaber, østrogen effekt, antioxidant aktivitet og har milde anti tumor egenskaber.
Søvndyssende egenskaber hos humle
Humles blade indeholde kemikalier, der har en beroligende virkning. Denne er bedt kendt, når man drikker et par øl. Så kan man føle sig træt og dvask. Disse kemikalier kan også være gavnlige til at lindre angst og at fremkalde afslapning og søvn. Dette er blevet bekræftet af en undersøgelse offentliggjort i Phytomedicine 2006 hvor det er blevet rapporteret, at de ethanoliske ekstrakter fra humle reducerede bevægelsesaktivitet og kropstemperatur og samtidig øgede ketamin-induceret søvn, hvilket bekræfter centrale sedative virkninger af humle.
Anti-inflammatoriske egenskaber hos Humle
I en undersøgelse offentliggjort i molekylær ernæring og fødevareteknologi Research september 2009, blev det rapporteret, at humlens bitre syrer effektivt blokerer betændelse uafhængig af GRalpha, PPARa eller PPARy. Studiet viste den antiinflammatoriske effekt af forskellige klasser af humlens bitre syrer (HBA), herunder a-syrer (AA), beta-syrer (BA), og iso-alfa-syrer (IAA), i fibroblaster, som er vigtige spillere i den inflammatoriske respons. Alle tre undersøgte klasser af HBA blokerede tumornekrosefaktor alfa (TNF) -induceret produktion af cytokinet IL6, og inhiberede transaktivering af den pro-inflammatoriske nukleære transkriptionsfaktorer faktor kappa B (NF-kappaB), aktivator-protein-1 (AP -1), og cAMP-respons element-bindende protein (CREB).
Humle og overgangsalderen
Humle har vist sig at indeholde østrogen lignende kemikalier, som måske er gavnlige til medicinske tilstande associeret med hormonale forandringer.
Anti-Cancer Fordele ved Humle
Humle kan give fordele i kampen mod kræft. The Phytotheraphy Research. November 2008 udgaven rapporterede de inhiberende virkninger af xanthohumol fra humle (Humulus lupulus L.) på humane hepatocellulære carcinoma cellelinier. I denne undersøgelse blev de inhiberende virkninger af xanthohumol på humane hepatocellulære carcinoma cellelinier undersøgt. Det konstateredes, at humle xanthohumol var mere effektive i vækstinhibering af hepatocellulære carcinoma cellelinier end flavonoider silibinin og naringin fra tidsel og citrus. Det blev vist for første gang, at xanthohumol fra humle effektivt inhiberer proliferation af humane hepatocellulære carcinomceller in vitro.
Andre fordele ved Humle
Kinesisk medicin har brugt humle ekstrakt for sine anti-infektions fordele. Nylige undersøgelser har bekræftet dette som en gennemgang offentliggjort i Journal of Molecular Nutrition and Food Research, september 2005 rapporterede, at xanthohumol og andre bestanddele i humle fungere som en antiinfektiøs middel mod mikroorganismer, herunder bakterier, vira, svampe og malaria protozoer.
Humle, Baldrian og lavendel hjælper til en bedre søvn
Til en “sovepude” kan ovenstående blanding benyttes ellers:
Skal bruge 50g tørrede humle knopper samt 50g lavendel.
Blandingen blandes og puttes i et klæde og lægges ind i den pude du sover med. Det giver en lang og lækker nattesøvn 🙂
Man kan også købe piller med Baldrian og Humle som skal indtages dagligt. Alternativt kan humle og Baldrian bruges i te om aftenen inden man skal sove. Dette er normalt kendt som sove-te.