Jordnøddeolie har en behagelig og nøddeagtig smag. Ud over sin smag, er jordnøddeolie perfekt til friturestegning, fordi det har nogle unikke egenskaber. Den absorberer ikke smag fra andre fødevarer, som bliver friteret eller stegt i olien. Derfor kan du tilberede flere forskellige elementer, og hver vil fastholde deres egen gode smag. Desuden er den meget varmestabil. Det gør den til den bedste fritureolie.
Jordnøddeolie er også en af de traditionelle fritureolier rundt om i verden. Det er fordi den kan klare at blive varmet op til meget høje temperaturer uden at blive harsk. Det giver samtidig ydersiden på fødevarer et crunch og holder indersiden meget fugtig. Jordnøddeolie fungerer godt til alle typer af madlavning og bliver ofte brugt på restauranter til stegning og friture, pga dens smag og stegeegenskaber.
Køb jordnøddeolie til frituren fra England og spar penge
Eneste ulempe ved jordnøddeolie som fritureolie er dens pris i Danmark. Den koster det samme som mandelolie og andre lidt “finere” olier, og det er ikke helt fair, da jordnødder er billige og indeholder meget olie. Derfor skal man klart købe det fra England. Jeg har fundet 1 liter for under 35 kroner. Der kommer levering oveni, men hvorfor ikke købe mere end en ad gangen. Jordnøddeolie kan holde sig i meget lang tid, uden at blive dårlig. I Danmark er det svært at finde 1 liter til under 100 kroner, og der skal alligevel lidt til, når man skal bruge olie til friture:
Hvis du vil søge efter jordnøddeolie på amazon skal du søge efter “groundnut oil“. Hvis du søger efter peanut oil, er det dyrere produkter til kosmetiske formål.
Jordnøddeolie og sundhed
Jordnøddeolie er en sundhedsmæssigt sund sammensat olie. Det er en vegetabilsk olie, der er naturligt transfedtfri, kolesterol fri, og indeholder kun lidt mættet fedt. Jordnøddeolie har et indhold af umættede fedtstoffer, især enkeltumættet fedt, ligesom olivenolie. Det er også en kilde til antioxidanter, vitamin E og phytosteroler, som gavner hjertet. Peanut olie, som man fristes til at sige, er også et perfekt valg til sundere stegning, fordi det kan opvarmes til en højere temperatur end andre olier, og dette resulterer bla i at mindre olie samler sig i maden.
Typer af jordnøddeolie
Raffineret Jordnøddeolie
Raffineret jordnøddeolie, ligesom al anden forarbejdet vegetabilsk olie, er blevet raffineret, bleget og er lugtfri. Denne proces fjerner den allergiske proteinbestanddel af olien, hvilket gør det ikke-allergifremkaldende. Det er ofte den olie man bruger til friturestegning, da det klart er den billigste.
“Gourmet” jordnøddeolie
Koldpresset eller ristet jordnøddeolie betragtes som specialolier. Nogle af disse “gourmet jordnøddeolier” giver en fantastisk peanut aroma og smag til mange fødevarer. De giver signifikante niveauer af E-vitamin og phytosteroler. De er væsentligt dyrere, men koldpresset økologisk peanutolie, er en fremragende olie til huden. Det er den pga sit høje indhold af e-vitamin, som fx kan reducere bumser.
Køb gourmet jordnøddeolie – HER
WHO anbefaler Peanut Oil?
WHO’s kostråd anbefaler at holde det “totale fedtindtag til mellem 20 til 35 procent af de daglige kalorier, helst med fedtstoffer der er polyumættede og monoumættede, som fisk, nødder og vegetabilske olier,” såsom fx jordnøddeolie.
De fleste af de fedtstoffer, du spiser, bør være fra de “bedre” fedtstoffer – enkeltumættede eller flerumættede fedtstoffer. Man skal dog ikke se skævt på fx kokosolie, fordi den hovedsageligt består af mættede fedtsyrer. Læs mere om kokosolie og sundhed. Især transferolie er rigtigt usundt. Vegetabilske olier (bla raps olie, olivenolie, jordnøddeolie, solsikkeolie), avocado, nødder og frø, og skaldyrsretter, er anbefalede kilder til disse fedtstoffer.
Jordnøddeolie og Allergi
Forskning viser, at “raffineret jordnøddeolie”, som har fået alle de allergiske proteiner fjernet, ikke forårsager en allergisk reaktion hos svært allergiske individer. En kontrolleret menneske undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal, der testede raffineret jordnøddeolie hos 60 alvorligt allergiske individer, fandt, at “raffineret jordnøddeolie ikke udgjorde en risiko for dem, som var allergiske over for jordnødder. Dette gælder IKKE koldpresset jordnøddeolie.
Så næste gang du skal finde en olie til at friturestege, så brug jordnøddeolie, da det er den bedste fritureolie.
Vil ikke ligefrem kalde Jordnøddeolie sundt, da Jordnødder jo er en Bælgfrugt, og derfor et Anti Næringsstof…
Det må du gerne mene, men det er en gammeldags opfattelse.. Mange andre olier er sundere, men idet det er en mættet olie ligesom fx kokosolie, er den meget stabil ved høje temperaturer. Dette bevirker at der ikke opstår transfedtsyrer ved opvarmning. Men det sundeste er stadig at spise en koldpresset og uopvarmet jordnøddeolie på fx sin salat..
MVH