Kan fordelene ved rå kakao nibs virkelig supercharge dit helbred? Denne kraftfulde superfood, der blev fundet ved foden af Andesbjergene, kendt som rå kakao, kan hjælpe dig til at blive sundere.
Fordelene ved kakao er virkelig fantastiske: Det kan forbedre din hukommelse, øge din lykkefølelse, reducere hjertesygdomme, forbedre din forbrænding, øge immunitet, og give masser af energi.
Det kan måske overraske dig, at rå kakaonibs indeholder fire gange så mange antioxidanter ift forarbejdet mørk chokolade, 20 gange flere end blåbær, og 119 gange flere end bananer.
Køb 1 kg økologiske kakao nibs for 85 DKK fra Amazon i England her:
Raw (naturligt fermenteret) kakao nibs eller rå bønner og forarbejdet chokolade solgt i barer eller stykker er to helt forskellige fødevarer. Forarbejdet chokolade er lavet af ristet kakao, sukker, mælk og andre ingredienser, for at give det den faste konsistens og den kendetegnende chokolade smag. Rå kakao er uforabejdet maximalt opvarmet til 50 grader, hvilket bibeholder kakaobønnens sundhedsfremmende indholdsstoffer.
Undersøgelser har vist, at ved tilsætning af mejeri produkter i chokolade, blokeres optagelsen af antioxidanter i chokolade. Mens forarbejdet chokolade kan smage lækkert, er fordelene ved rå kakao langt større.
Hvordan smager rå kakao bønner / nibs?
De meste rå kakao til rådighed i dag, har gennemgået en gæringsproces (ikke ristning), der fjerner bitterheden. Både rå kakaobønner og kakao nibs gennemgår en gæring, som bevarer antioxidanterne.
Gæringen intensiverer noter af bær og kaffe, som findes naturligt i bønnerne. Den intense smag minder om usødet mørk kakaopulver.
Hvis du foretrækker mælkechokolade så kan du tilføje rå kakao nibs eller bønner til smoothies eller blande med andre fødevarer, for at gøre det lettere at vænne sig til den stærkere smag.
Hvad er forskellen på kakaobønner og kakaonibs?
Kakaobønner er hele bønner direkte fra kakaofrugten. Kakao nibs er kakaobønner, der er blevet skrællet og hakket op. Tænk på dem som den knasende superfood version af chokolade.
Hvordan rå kakao påvirker din sundhed
Gør dig lykkelig: Rå kakao er en af de sundeste fødevarer, du kan spise. Kakao indeholder anandamid – kendt som lyksaligheds molekylet, hvilket skaber en følelse af eufori.
Elskovsmiddel – En anden forbindelsen fundet i kakao er PEA eller phenethylamin som udløser frigivelse af endorfiner og behagelige opium-lignende neuro-kemikalier. Disse kommer naturligt, når vi er forelskede og under seksuel aktivitet. (Den eneste anden mad på jorden, der indeholder PEA er blågrønalger.)
Derudover kan disse kemikalier forbedre libido, som sandsynligvis er hvorfor chokolade er så populært på Valentinsdag eller som et symbol på kærlighed.
Hormonelle svingninger: Kakao øger hjernens indhold af serotonin, hvilket er en forbindelse, som bidrager til lykke følelse. Når kvinder oplever PMS, er det bla fordi serotonin niveauerne falde drastisk, hvilket indtagelse af kakaobønner kan afhjælpe.
Beskytter dit hjerte og forebygger hjertekarsygdomme: Flavanoler, en anti-inflammatorisk og hjerte beskyttende antioxidant, som findes i rå kakao nibs kan beskytte mod hjerte-kar-sygdomme, reducere risikoen for slagtilfælde og hjælpe med at forbedre blodcirkulationen.
Kakao indeholder over 700 forbindelser og de komplekse antioxidanter, som findes i det, kaldes polyfenoler. Disse hjælper med at reducere det “dårlige kolesterol” og forebygge åreforkalkning.
Forebygge blodpropper: Nogle undersøgelser tyder på at indtagelse af rå kakao hver dag kan være ligeså forebyggende som en asperin.
Forebygger for tidlig aldring: Polyfenol antioxidanter, som findes i kakao tilhører samme gruppe af antioxidanter som grøn te og rødvin. Disse anthocyaniner (findes i mørke farvede frugter) og catechiner (findes i grøn te) beskytter vores celler mod for tidlig oxidation eller ødelæggelse og kan holde os yngre længere.
Dæmper appetitten: En kop varm kakao før måltider kan hjælpe dig med at spise færre kalorier. Dette skyldes kakaos MAO-hæmmere, som skrumper appetitten.
MAO-inhibitorer findes ofte i vægttab produkter. Men kakaos unikke MAO-hæmmere tillader mere serotonin i at cirkulere i hjernen. Man må ikke spise mere end 40 gram kakao dagligt.
Hvis du finder smagen af kakao for stærk, tilsættes kokos-, ris-, eller soya mælk. Undgå mejeri produkter, da det vil forhindre antioxidant absorptionen.
Bekæmper træthed:
Få masser af energi og bekæmp din træthed med en af de højeste koncentrationer af magnesium, som findes i denne naturlige fødekilde. Magnesium hjælper også til at beskytte mod osteoporose, reducerer type II-diabetes, og sænker blodtrykket.
Rå kakaopulver (2 teskefulde) indeholder 52 mg eller 14% af den daglige anbefalede dosis.
Rå kakao nibs eller bønner indeholder per 100 gram 272 mg eller 65% af den daglige værdi.
Sænk dit blodtryk naturligt: I en undersøgelse af 470 mænd fra Zutphen Elderly reducerede rå kakao blodtrykket hos patienter, der tog en lille mængde hver aften.
Reducerer insulinresistens: Og sensitivitet hos personer med svækket glucosetolerance og rygere.
Nulstil dit stofskifte og gendan din indre balance: Ikke at få nok antioxidanter i din kost kan have farlige langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser. En schweizisk undersøgelse fra 2009 viste, at spisning af rå kakaobønner i knap to uger reducerede stresshormonet kortisol, forbedrede stofskiftet, og endda forbedrede den mikrobielle aktivitet i tarmene.
Undgå solforbrændinger – En nylig undersøgelse fra London fandt at deltagere, der spiste 20 gram kakao i 12 uger, var i stand til at opholde sig i solen dobbelt så længe som dem, der ikke gjorde det, uden at blive forbrændt.
Få glødende hud og forbedr hudens tekstur: – I 2006 fandt Journal of Nutrition, at kvinder, der drak kakao med mindst 326 mg flavanoler per dag havde bedre hud tekstur, forbedret mikrocirkulation, øget iltmætning, og forbedret hud hydrering end dem, som ikke gjorde. Rør rå kakaopulver i din kaffe eller tilføje det til en smoothie.
Forebygger hudkræft: Tyske forskere fandt, at rå kakao kan beskytte mod skadelige UV stråler, der forårsager hudkræft.
Bekæmper huller i tænderne: Nylige undersøgelser fra Tulane University opdagede, at en ekstrakt af kakaopulver var endnu mere effektiv end fluorid i forebyggelsen hulder i tænderne. Denne krystallinske ekstrakt, som ligner koffein hjælper med at hærde tændernes emalje.
Stopper hoste: Theobromine, som findes i kakao nibs fandtes at standse hoste bedre end kodein eller andre kommercielle hostesafte / piller med hvad der svarer til to kopper.
Forbedrer den kognitive funktion og forhindrer Alzheimers: En Harvard-undersøgelse af Dr. Gary Small viste, at midaldrende mennesker, der drak to kopper kakao om dagen havde forbedret hukommelse og øget blodgennemstrømning til hjernen.
Bedre fordøjelse: Takket være fibre, som findes i rå kakaobønner / nibs, stimuleres kroppens fordøjelsesenzymer.
Sunde fedtstoffer: Din krop har brug for fedt i modsætning til, hvad nogle behandlere prædiker. Fedtstoffer er hjælperne, der skaber kemiske reaktioner til: vækst, immunforsvaret, og metabolisk funktion. Sundt fedt findes i rå kakao og ligner den enkeltumættet fedt, som findes i olivenolie.
Køb kakaobønner eller rå kakao nibs fra Amazon og spar penge
Hvis du har lidt tålmodighed, så kan du næsten få 1/2 pris på rå økologiske kakao nibs fra Amazon i England (85.- per kg). Jeg har flere gange benyttet mig af nedenstående butik på Amazon England til at købe økologiske kakaonibs, nødder, frø og andre sunde ting til en brøkdel af de danske priser. Levering er lidt dyrere end Danmark (men ikk meget), så desto mere du køber ad gangen, desto mere sparer du!