Alt om Olivenbladsekstrakt
Olivenblade blev først anvendt medicinsk i det gamle Egypten, og det var et symbol på himmelsk magt. Det er bladet fra oliventræet, kaldet Olea europaea. Olivenblade er blevet anvendt i århundreder i den menneskelige kost, både som ekstrakt, urtete og pulver. Bladene indeholder mange potentielt bioaktive forbindelser, der har antioxidant, anti-inflammatoriske, kolesteroldæmpende og blodtryksænkende egenskaber – svarende til olivenolie.
Flere og flere undersøgelser har vist, at olivenbladeekstrakt er et kraftfuldt værktøj; olivenbladets fordele omfatter støtte til det kardiovaskulære system, immunsystemet, giver mere energi og fremmer et sundt blodtryk.
I begyndelsen af 1800’erne, blev knuste olivenblade anvendt i drikkevarer til at dæmpe feber; et par årtier senere blev de brugt i te som en behandling for malaria. I marokkansk medicin bruges olivenbladsekstrakt til at stabilisere blodsukkeret og kontrollere diabetes.
Oleuropein, en af de primære forbindelser i olivenblade, har tiltrukket opmærksomhed siden begyndelsen af 1900’erne på grund af dets antivirale, antibakterielle og svampedræbende egenskaber. Undersøgelser har vist sig, at oleuropein, som er en polyphenol, er en potent antioxidant, der sænker blodtrykket naturligt og forhindrer hjertekarsygdomme.
Olivenbladsekstrakt historie og kemi
Oliventræet er en del af Oleaceae familien, som også omfatter arter som syrener, jasmin, Forsythia og asketræer. Det er et stedsegrønt træ eller busk, der er hjemmehørende i Middelhavsområdet, Asien og Afrika. Typisk en kort træ, der sjældent overstiger 10-15 meter i højden, blomsterne er små hvide og flagrende; bladene har en sølv-grøn farve, der bliver 4 til 10 centimeter lange og 1 til 3 centimeter brede.
En bioaktiv forbindelse til stede i oliven blade er secoiridoid oleuropein, som kan udgøre op til 6-9 procent af tørstof i bladene. Andre bioaktive komponenter, som findes i olivenblade inkluderer tilknyttede secoiridoider, flavonoider og triterpener; disse er plantemetabolitter der giver sundhedsmæssige fordele gennem celle signalveje og antioxiderende virkning.
9 dokumenterede fordele af olivenbladsekstrakt
1. Sænker blodtrykket
En undersøgelse fra 2011 evaluerede effektiviteten af olivenblads ekstrakt i forhold til Captopril, en medicin, der gives til patienter med højt blodtryk. Fem hundrede milligram Olivenbladsekstrakt blev taget to gange dagligt i otte uger, hvilket signifikant reducerede systolisk og diastolisk blodtryk.
Mens både olivenbladsekstrakt og Captopril var i stand til at forhindre højt blodtryk, resulterede behandlingen med olivenbladsekstrakt også i en reduktion af triglyceridniveauer (reduction af det dårlige kolesterol); Plus, der er en række mulige bivirkninger ved Captopril, herunder svimmelhed, tab af smag og tør hoste.
2. Forbedrer kredsløbet
Oliveblade har været brugt som en urte tonic til at understøtte kredsløbet i tusinder af år. Høje doser af olivenbladekstrakt har vist sig at medvirke til at reducere forhøjede LDL-kolesterolniveauer og medvirke til opretholdelse af normalt blodtryk. Oleuropein, den vigtigste glycosid som findes i olivenblade, og hydroxytyrosol, det vigtigste produkt af oleuropein der er til stede i oliven og oliven blade, er begge blevet knyttet til reduktion af hjertesygdomme og visse kræftformer.
En undersøgelse udført på School of Biomedical Sciences i Australien undersøgte rotter, som blev fodret med en kost indeholdende meget fedt og kulhydrat i 16 uger. Rotterne, der ikke blev behandlet udviklede tegn på forhøjede abdominal og hepatisk fedtaflejring, collagen deposition i hjerte og lever, hjerte stivhed og oxidativ stress markører. De rotter, der blev behandlet med olivenbladsekstrakt havde forbedret eller normaliseret det kardiovaskulære, hepatisk (leverfunktionen) og metaboliske tegn. Denne undersøgelse tyder på, at olivenbladekstrakt hjælper på hjerte-kar-stress og kronisk, sygdomsfremkaldende inflammation.
3. Diabetes
Det har længe været kendt at grækere ikke lider af diabetes i samme omfang som os danskere. Dette siges at være pga deres høje indtag af olivenolie. Olivenblade indeholder faktisk endnu flere gavnlige stoffer.
Olivenbladsekstrakt har hyperglykæmiske virkninger, hvilket betyder at de reducerer blodsukkeret i kroppen. Polyfenolerne i olivenblade spiller en afgørende rolle i at forsinke produktionen af sukker, der forårsager inflammatoriske sygdomme som diabetes. .
4. Reducerer risiko for kræft
Olivenblade kan spille en vigtig rolle som en naturlig kræftbehandling grund af dets evne til at stoppe den angiogene proces, som stimulerer væksten af tumorer. Forbindelsen oleuropein har en antioxidant og anti-angiogen virkning ved at inhibere reproduktion og migrering af avancerede tumorceller.
En 2009 undersøgelse foretaget i Grækenland viste for første gang, at olivenbladsekstrakt har stærke antioxidant virkninger og hæmmer reproduktion af kræftceller. Olivenbladekstrakt bremser væksten af celler i forbindelse med brystkræft, urinblære kræft og kræft i hjernen.
5. Forbedrer hjerne funktionen
En anden fordel af olivenblad er dens positive indvirkning på hjernens funktion. Undersøgelser viser, at oleuropein, en af de vigtigste komponenter i oliven blade, reducerer symptomerne eller forekomst af aldersrelaterede lidelser, såsom demens og Alzheimers sygdom.
Forskning tyder på, at der er en sammenhæng mellem frie radikaler og Alzheimers – fordi olivenblade indeholder mange antioxidanter, hjælper de til at bekæmpe skader forårsaget af frie radikaler og beskytter hjernen mod hukommelsestab. Brug olivenblads infusioner eller ekstrakter som en naturlig behandling af Alzheimers sygdom – selvfølgelig ved siden af anden behandling.
6. Modvirker gigt
Gigt er en sygdom, der forårsager hævelse og smerter i leddene; nøgleordet her er hævelse – hvilket betyder inflammation. Fordi olivenbladsekstrakt er et anti-inflammatorisk middel, virker det som en naturlig gigt afhjælper. Mod gigt vil jeg dog anbefale en højt indtag af olivenolie og andre sunde olier, da de også smører kroppen indefra.
En 2012 undersøgelse viste, at olivenbladsekstrakt reducerede hævelse i en rotte pote med gigt; dette er fordi ekstrakterne var i stand til at reducere betændelse, der var til stede i leddene. Slidgigt er den mest almindelige form for gigt, der påvirker mange voksne i Danmark. Det forekommer, når brusk mellem knoglerne og leddet slides ned, hvilket tillader knoglerne til at gnide sammen i stedet for at blive beskyttet af brusken.
Undersøgelser har vist, at olivenbladekstrakt skærer ned på den kroniske smerte, der er forbundet med gigt, og det reducerer produktionen af cytokiner og enzymer, der er markører for den inflammatoriske proces.
7. Dræber bakterier og svamp
En vigtig fordel ved oliven blade er deres evne til at bekæmpe infektioner, herunder candida infektioner, meningitis, lungebetændelse, kronisk træthed, hepatitis B, malaria, gonoré, helvedesild og tuberkulose; det også naturligt at behandle øre infektioner, mund og urinvejsinfektioner.
En undersøgelse udført i 2003 viser, at oliven ekstrakter har en antimikrobiel virkning mod bakterier og svamp. I undersøgelsen, dræbte bladekstrakterne næsten alle testede bakterier, herunder dermatofytter (forårsager infektioner på hud, hår og negle), candida albicans (en agent orale og genitale infektioner) og Escherichia coli-celler (bakterier, der findes i den nedre tarm ).
8. Forbedrer immunsystemet
Olivenblade har antivirale egenskaber, der kan forhindre en almindelig forkølelse samt hjælpe med behandlingen af farlige virus. Forskning viser, at olivenbladsekstrakt effektivt bekæmper en række sygdomsfremkaldende mikrober, herunder nogle af de vira, der forårsager influenza og andre luftvejsinfektioner.
De kraftige forbindelser, der findes i olivenblade ødelægger invaderende organismer og tillader ikke virus i at replikere og forårsage en infektion. Faktisk er olivenbladsekstrakt så gavnligt for vores sundhed, at behandling med oliven bladsekstrakt har vendt mange HIV-1 infektions associerede ændringer i en undersøgelse udført på New York University School of Medicine.
9. Beskytter huden
Olivenblade kan forbedre flere års skader på din hud og tegn på ældning. På grund af oliven blade antioxidante egenskaber, hjælper det at forhindre visse former for celleskader, især dem forårsaget af iltning. Fødevarer og urter, der indeholder mange antioxidanter er gode partnere for din din hud og celler.
Nogle flere potentielle fordele som olivenblede kan omfatte:
- Mere energi
- Dæmper tandpine
- Nedsætter appetitten
- Lindring af ledsmerter
- Regulerer hjerteslagene
- Bedre heling af sår
<h4>Historie og interessant fakta</h4>
Flere undersøgelser har vist, at hjertesygdomme og kræft forekomster er de laveste i Middelhavsområdet, fordi deres kost er rig på oliven og olivenolie.
Et klinisk 2015 forsøg offentliggjort i JAMA Internal Medicine fandt, at middelhavskosten, hvilken er høj på antioxidant-rige fødevarer, urter og olier, forbedrer den kognitive funktion.
Af de 334 mennesker, der deltog i undersøgelsen, var det den gruppe, der fulgte middelhavskosten (bestående af mindre rødt kød og mere frugt, grøntsager og fuldkorn) og tog et olivenolie supplement (en liter om ugen), der viste den største forbedring efter fem år. Olivenbladsekstrakt indeholder endnu flere aktive stoffer, hvilket potentielt kan gøre det til et endnu kraftigere supplement.
Sådan bruges olivenbladsekstrakt
Den nemmeste måde at indtage olivenbladsekstrakt er at købe et tilskud, som kan findes i din lokale helsebutik eller online. Sørg for at købe et økologisk produkt for at sikre, at det ikke indholder pesticider.
Online kan jeg anbefale enten Helsebixen.dk eller Helseplus.dk. Begge shops har et stort sortiment, hurtig forsendelse og super service. Hvis du er lidt tålmodig og kan vente en uges tid på dine produkter, så anbefaler jeg klart at købe alle kosttilskud fra Amazon.co.uk, da det ofte er 1/2 pris af de danske.
Olivenbladsekstrakt bruges undertiden også i hudcremer og anden kosmetik. Man kan prøve at tilføje 5 til 10 dråber olivenbladekstrakt til din egen ansigtslotion.
Hvis du selv har adgang til et oliventræ, så kan du bruge bladene til at lave te. Start med at vaske bladene grundigt, og derefter bage dem ved omkring 150 grader eller under, indtil de er tørre. Knus så de tørre blade og fjern stilkene. Brug en spiseskefuld af de tørrede oliven blade til en kop varmt vand i 10 minutter; drik en kop (eller mere) om dagen for at få alle disse fantastiske olivenblads fordele. Hvis smagen bliver for bitter for dig, kan du tilføje økologisk honning eller citron.
Mulige bivirkninger og interaktioner
Olivenblade og olivenbladsekstrakt er generelt sikkert og forårsager ikke nogen alvorlige bivirkninger. Hos nogle mennesker kan olivenblade forårsage svimmelhed hos mennesker, der har lavt blodtryk, fordi det kan sænke blodtrykket yderligere. Det kan også forårsage mave irritation, især hvis dosis er for høj eller oliven tebladene er for stærke. Hvis det sker, fortyndes ekstrakten med en anden olie som kokosolie eller ved at tilføje ekstra vand. Nogle andre bivirkninger kan omfatte diarré, sure opstød og halsbrand, men de er meget sjældne.
Hvis du er gravid eller ammer, skal du ikke tage olivenbladsekstrakt, medmindre det er under vejledning af din læge. Der er ikke nok forskning til at bevise, at det er sikkert under disse omstændigheder.
Du må ikke tage olivenblade sammen med anden blodtryksmedicin, da det sænker blodtrykket. Olivenbladsekstrakt demonstrerer hypoglykæmiske og antidiabetiske egenskaber, så hvis du er på diabetisk medicin, skal du også tage en snak med din læge først.
Olivenbladsekstrakt kan øge effekten af blodfortyndende medicin, såsom warfarin. Dette skyldes, olivenblade kan forhindre at blodpladerne klæber sammen. Hvis du tager Warfarin eller andre blodfortyndende medicin, så tjek med din læge, før du tager olivenbladsekstrakt