Rødbeder og sundhed er unægteligt to ting som hænger sammen. Om du kan lide dem bagte, stegte, blended til suppe eller drikke rødbedejuice, så er rødbeder utroligt sunde og indeholder masser af vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre. Rødbeder er tilmed fedtfattige.
Rødbendens historie og kultivering
Ligesom mange moderne grøntsager blev rødbeder først dyrket af romerne. omkring det 19. århundrede fik de stor kommerciel værdi, da det blev opdaget, at roer kunne omdannes til sukker. I dag er de førende kommercielle producenter USA, Rusland, Frankrig, Polen og Tyskland. Mange klassiske rødbede opskrifter er forbundet med det centrale og østlige Europa, herunder den berømte rødbedesuppe kendt som Borscht (Borscht opskrift Spise Med Price).
Rødbedernes jordede smag har resulteret i sin allestedsnærværende indflydelse på mange slags opskrifter. Rødbedens lækre men karakteristisk smag og sundhed har eskaleret den til roden, du ikke kan slå! Den tilhører samme familie som spinat og både blade og rødder kan spises – bladene har en bitter smag hvorimod selve rødbeden er sødlig. Typisk har de en rig lilla farve, men rødbeder kan også være hvide eller gyldne.
På grund af sin højt sukkerindhold, kan rødbeder sagtens spises rå, men bliver typisk kogt eller syltet.
Rødbeder er nærende og fyldt med sundhed
Rødbede blade er rige på calcium, jern og vitamin A og C. Rødbeden er desuden en glimrende kilde til folinsyre og en meget god kilde til fiber, mangan og kalium. Rødbedebladene bør ikke overses; de kan tilberedes på samme måde som spinat, og smager fremragende.
En 100g servering af rå rødbede giver følgende:
- 43 kalorier
- 2 gram protein
- Ingen fedt
- 10 gram kulhydrat
- 3 gram fibre
En historie om rødbeden og sundhed
Rødbeder har længe været brugt til medicinske formål, primært til sygdomme i leveren, da de hjælper til at stimulere leverens rensningsprocesser. Pigmentet, der giver rødbeder sin rige, lilla-røde farve er betacyanin; Et kraftfuldt antioxidant, som menes at undertrykke udviklingen af visse former for kræft.
Rødbeder er rige på fibre, udøver gunstige virkninger på tarmfunktionen, hvilket kan bidrage til at forebygge forstoppelse og hjælpe til sænke kolesteroltallet.
Rødbeder har vist sig at øge niveauet af antioxidant enzymer i kroppen, (specielt en kaldet glutathionperoxidase), samt at øge antallet af hvide blodlegemer, som er ansvarlige for at detektere og fjerne unormale celler. Rødbeder er også en af de rigeste kilder til glutamin, en aminosyre, som er væsentlige for sundheden og vedligeholdelse af tarmkanalen.
Rødbedesaft:
Andre undersøgelser har set på effekten af rødbedesaft på blodtrykket. En reduktion i blodtrykket er gavnligt for at undgå hjertesygdomme og slagtilfælde. Undersøgelser har vist at nitrat rige fødevarer som rødbeder, kan hjælpe med at overleve hjerteanfald. Rødbedejuice eller rødbedesaft har vundet popularitet siden paralympiske guldvinder David Weir meddelte, at et skud af saften var hans hemmelighed til succes. Det er en naturlig form for doping. Men man skal drikke 1 liter dagen før motion før det giver en synlig effekt. Blodet kan simpelthen optage mere ilt, hvis man drikker 1 liter rødbedesaft eller derover.
Opbevaring og udseende:
God kvalitet er vigtigt. Rødbeder bør være friske og så vidt muligt have deres topskud intakte. Rødbedebladene skal være friskt udseende uden tegn på fordærv. Selve rødbeden skal være fast, glat, og have et pulserende rød-lilla, ikke blødt, rynket eller kedeligt udseende. Friske rødbeder med rødbedeblade kan opbevares i tre til fire dage i køleskabet. Uden rødbedeblade (uden for sæson) kan de opbevares i køleskabet i to til fire uger. Rå rødbeder kan ikke nedfryses, fordi de har tendens til at blive bløde ved optøning.
Tip:
Hvis dine hænder bliver farvet under forberedelse og tilberedning af rødbeder, gnid blot citronsaft på dem for at hjælpe med at fjerne farven.
Selvom de er tilgængelige året rundt, er de sødest og bedst under deres højsæson, fra juni til oktober. Rødbeden nyder en genopblussen i popularitet blandt moderne kokke, især i det Nordiske køkken.
Alt i alt er rødbeden god for din sundhed og smager fantastisk. De er endda også utroligt billige, så der er ingen undskyldning for at spise for lidt rødbeder.
Hvor mange gram rødbede skal man spise for at få en gavnlig virkning på fx blodtryk
Hej Arne.
Man skal spise ret meget. Faktisk skal du op og drikke 1,5 liter juice for at have en effekt. Mange cykelryttere gør dette dagen inden et cykelløb for at øge iltoptaget. Det påvirker det positivt med op til 3%. Tørret rødbede vejer er nok vejen frem, hvis man skal kontinuerligt skal opnå en effekt på blodtrykket. Der kan du nøjes med 50 gram per dag, men jeg vil anbefale at du ikke lader det stå alene. En sund varieret kost bestående hovedsageligt af frugt og grønt, vil nok hjælpe endnu mere..
MVH