I det gamle Grækenland brugte de lærde rosmarin guirlander til at hjælpe dem med at studere. En nylig undersøgelse har konstateret, at mennesker klarer sig bedre på hukommelse og årvågenhed, når den aromatiske rosmarin olie bliver smurt på de studerendes borde.
Rosmarin bruges ofte i marinader til kød og fjerkræ, og der er videnskabelig visdom bag denne tradition: rosmarinsyre og andre antioxidant forbindelser i krydderurten bekæmper bakterier og forhindrer kød fra at fordærve. I marts rapporterede forskere fra Kansas State University, at man ved at tilføje rosmarin ekstrakter til hakket oksekød kunne forebygge dannelsen af heterocycliske aminer (HCAs) -cancer forårsagende forbindelser, som kommer når kød bliver grillet, kogt eller stegt.
Rosmarin passer godt sammen med: Lam, Kartofler, citron, honning, hvidløg, løg, chili og peber
Sunde egenskaber: Forbedrer dit mentale fokus, bekæmper fødevarebårne bakterier.
Sundhedsmæssige fordele ved Rosemarin
Rosmarin indeholder visse fytokemiske forbindelser, der er kendt for at have sygdoms forebyggende og sundhedsfremmende egenskaber.
Især blomster toppen indeholder antioxidanten rosmarinsyre samt talrige flygtige æteriske olier, såsom cineol, camphen, borneol, bornylacetat, a-pinen, etc. Disse forbindelser vides at have anti-inflammatoriske, anti-allergiske, anti-svampe og anti-septiske egenskaber.
Rosmarin indeholder kun 131 kalorier per 100 g og indeholder ingen kolesterol. Bortset fra næringsstoffer, indeholder denne ydmyge urt mange bemærkelsesværdige komponenter ikke-næringsstoffer såsom kostfibre (37% af dagligt behov).
Krydderurten er usædvanlig rig på mange B-vitaminer, såsom folinsyre, pantothensyre, pyridoxin, riboflavin. Det er en af de urter, der indeholder de højeste niveauer af folater. Folater er vigtige i DNA-syntese.
Rosmarin indeholder også store mængder vitamin A, per 100 g ca 97% af det daglige behov. Et par stilke om dagen i kosten, bidrager til nok af dette vitamin. Vitamin A er kendt for at have antioxidantegenskaber og er afgørende for synet. Det er også nødvendigt for at opretholde en sund hud. Forbrug af naturlige fødevarer der er rige på vitamin A, er kendt for at hjælpe kroppen til at beskytte mod lunge og mundhule kræft.
Frisk rosmarin er en god kilde til antioxidanten C-vitamin; indeholdende ca. 22 mg pr 100 g, ca. 37% af det daglige behov. Vitaminet er nødvendigt for kollagensyntese i kroppen. Kollagen er det vigtigste strukturelle protein i kroppen, som kræves for at opretholde integriteten af blodkar, hud, organer og knogler. Regelmæssig indtagelse af fødevarer, der er rige på C-vitamin hjælper kroppen til at beskytte mod skørbug, udvikle resistens (booset immunsystemet) og hjælper med at opfange skadelige, inflammatoriske frie radikaler fra kroppen.
Rosmarin dele, hvad enten friske eller tørrede, er en rig kilde til mineraler som kalium, calcium, jern, mangan, kobber og magnesium. Kalium er en vigtig komponent af celle- og kropsvæsker, som hjælper med at kontrollere hjertefrekvens og blodtryk. Mangan anvendes af kroppen som en hjælpende faktor for antioxidant enzymet, superoxiddismutase.
Denne urt er en glimrende kilde til jern, indeholder 6,65 mg / 100 g friske blade (ca. 83% af det daglige behov). Jern er en bestanddel af hæmoglobin inden i de røde blodlegemer.
Køb økologisk rosmarin online eller dyrk den selv
Vælg, hvis det kan lade sig gøre, altid frisk rosmarin frem for tørret, da det er overlegen i kvalitet og har en subtil smag. Tørret rosmarin er stærkere og ganske bidende i smagen. Friske kviste rosmarin bør have en dyb grøn farve, fri for pletter eller gulfarvning.
Frisk rosmarin skal opbevares i køleskab i plastikposer. Tørret rosmarin bør opbevares i en lufttæt beholder og placeres på et køligt, mørkt og tørt sted, hvor det vil holde sig frisk i flere måneder.
Rosmarin olie kan købes online på fx Helsebixen (link øverst oppe til højre) og er rigtigt godt til både madlavning, til huden eller til at putte i badekarret.
Prøv altid at købe økologisk, så man slipper for pesticider og andre dårlige ting..
Medicinske anvendelser af Rosemarin
Rosmarinsyre, en naturlig polyphenolisk antioxidant, som findes i rosmarin, har vist sig at have anti-bakterielle, anti-inflammatoriske og anti-oxidant funktioner. Bortset fra rosmarin har andre populære urter som salvie, pebermynte, oregano og timian ligeledes tydelige niveauer af rosmarinsyre.
Rosemarin olie, der er destilleret fra blomsterhovederne indeholder flygtige æteriske olie såsom camphen, cineol, borneol, bornylacetat og samt flere. Disse forbindelser vides at have toniske, astringerende, diaphoretic, og stimulerende egenskaber.
Dens urte olie bliver også brugt eksternt som en blødgørende middel til at dulme smertefulde lidelser i fx gigt.
Rosmarin olie anvendt i hovedbunden er kendt for at stimulere hårsækkene og hjælper med at forhindre for tidlig skaldethed. Rosmarinolie hjælper også og forebygger skæl.
Rosemarin te er et naturligt middel mod hovedpine, forkølelse, og depression.