Salvies krydrede smag sammenholdt med dens vidunderlige sundhedsfremmende egenskaber holdes i en sådan høj agtelse, at Den Internationale Herb Association tildelte salvie titlen “Årets krydderurt” i 2001!
Frisk eller tørret, hel eller i pulverform, salvie er til rådighed hele året
Salvie blade har en grålig grøn farve med sølvskinnende hår som dækker bladet. De har fremtrædende årer, som kører hele vejen igennem. Salvie er meget velset gennem historien, både for dens kulinariske og medicinske egenskaber. Dens ry som et universalmiddel er selv repræsenteret i dens videnskabelige navn, Salvia officinalis, afledt af det latinske ord, salvere, som betyder “at blive frelst.”
Ligesom rosmarin og sin søster urt i mynte familien, indeholder salvie en række flygtige olier, flavonoider (herunder apigenin, diosmetin, og luteolin) og phenol syrer, herunder phenol syre opkaldt efter rosmarin – rosmarinsyre.
Rig på Antioxidanter og har anti-inflammatoriske evner
Rosmarinsyre kan let absorberes i mavetarmkanalen. Når den optages inde i kroppen, virker syren til at reducere inflammatoriske reaktioner ved at ændre koncentrationen af inflammatoriske molekyler (såsom leukotrien B4). Rosmarinsyren i salvie og rosmarin fungerer også som en antioxidant. Blade og stængler af salvie planten indeholder også antioxidant enzymer, herunder SOD (superoxid dismutase) og peroxidase. Når de kombineres, disse tre komponenter af salvie-flavonoider, phenolsyrer og enzymerne giver det en enestående evne til at stabilisere oxygen relateret metabolisme og forebyggelse oxygen baserede skader på cellerne. Øget indtag af salvie som et krydderi i fødevarer anbefales til personer med inflammatoriske tilstande (såsom rheumatoid arthritis), såvel som bronkial astma, og atherosklerose. Salvies evne til at beskytte olie fra oxidation har også fået nogle virksomheder til at eksperimentere med salvie som et naturligt antioxidant-tilsætningsstof til madlavnings olier. Det kan forlænge holdbarheden og hjælpe til at undgå harskning.
Salvie giver bedre hjernefunktion og forbedrer hukommelsen
Boost din visdoms kvotient ved løshåndet at tilføje salvie til dine foretrukne supper, gryderetter og gryderetter. Forskning bekræfter at salvie fremmer hukommelsen. I en placebo-kontrolleret, dobbeltblind-test, blev to forsøg udført med i alt 45 frivillige voksne. Deltagerne fik enten placebo eller en standardiseret æterisk olie ekstrakt af salvie i doser i området fra 50 til 150 microls. Kognitive tests blev derefter udført 1, 2, 4, 5 og 6 timer efter. I begge forsøg blev selv dem som kun fik en 50 mg dosis salvie, en væsentligt forbedret evne til at huske.
Salvies historie
Salvie er hjemmehørende i lande omkring Middelhavet og er blevet forbrugt i disse regioner i tusinder af år. Medicinsk har salvie en af de længst kendte historier for brug af alle lægeurte i denne region.
Grækerne og romerne siges at have værdsat salvie pga de mange helbredende egenskaber. Romerne behandlede det som helligt og skabte en særlig ceremoni for indsamling af salvie. Begge civilisationer brugte det som konserveringsmiddel for kød. en tradition, der fortsatte indtil man begyndte at køle ting ned .
Volk økologisk og frisk salvie når det er muligt
Når det er muligt skal man vælge frisk økologisk salvie over den tørrede form af urten. Da det er overlegen i smag, vitaminer og antioxidanter. Bladene af frisk salvie skal se friske og have en levende grøn-grå farve. De bør være fri for mørke pletter eller gulfarvning.
Krydderier som salvie er bredt tilgængelige i supermarkeder, som både frisk og tørrede. Ofte er udvalget er de tørrede varianter samt æsteriske olier dog højere online. Der findes de fineste kvaliteter i forhold til dem, der tilbydes i almindelige supermarkeder. Ligesom med andre tørrede krydderier, når du køber tørret salvie, så prøv at vælge økologisk dyrket salvie, da dette vil give dig mere sikkerhed for, at det ikke er blevet bestrålet og sprøjtet.
For at gemme friske salvieblade, omhyggeligt pak dem i en fugtig køkkenrulle og læg i en løst lukket plastikpose. Opbevar i køleskabet, hvor det bør holde sig frisk i flere dage. Tørret salvie bør holdes i en tæt lukket glasbeholder i et køligt, mørkt og tørt sted, hvor det vil holde sig frisk i omkring seks måneder.
Tips til salvie i madlavningen
Da smagen af salvie er meget sart, er det bedst at tilføje krydderurten nær slutningen af tilberedningen. Så det vil bevare sin maksimale smag.
Et par hurtige Idéer til madlavningen
Bland kogte hvide bønner med olivenolie, salvie og hvidløg og tilføj til bruschetta.
Brug salvie som et krydderi i tomatsauce.
Føj frisk salvie til omeletter og frittatas.
Drys salvie på toppen af din næste pizza.
Kombiner salvieblade, peberfrugt, agurker og løg med almindelig yoghurt som dressing til fx salat.
Ved bagning af kylling eller fisk i pergamentpapir, placeres nogle friske salvieblade inde i, så maden vil absorbere samgen af denne vidunderlige urt.