Sorte sennepsfrø (Brassica nigra): Frøene ses almindeligt i Sydasien. Frøene er skarpe og mere bidende end andre sorter.
Brune sennepsfrø (Brassica juncea): Frøene er hjemmehørende i sub-Himalaya sletter i det nordlige Indien.
Sundhedsmæssige fordele ved sennepsfrø
Generelt opfattes sennepsfrø som et meget sundt krydderi. Sennepsfrø er meget rige på phyto-næringsstoffer, mineraler, vitaminer og antioxidanter.
Nedenfor ses et skema, som viser, hvad 4 gram sennepsfrø indeholder af forskellige gode ting (% angiver det daglige behov):
Som en af de vigtigste oliefrø, indeholder sennepsfrø mange kalorier; 100 g frø giver 508 kalorier. Ikke desto mindre består frøene af kvalitets proteiner, essentielle olier, vitaminer, mineraler og kostfibre.
Frøene har et højt indhold af æteriske olier samt plantesteroler. Nogle af vigtige steroler indbefatter f.eks brassicasterol, campesterol, sitosterol, avenasterol og stigmasterol. Nogle af glucosinolaterne og fedtsyrerne i frøene omfatter sinigrin, myrosin, erucasyre, eicosensyre, oliesyre og palmitinsyre.
Sennepsfrø er en glimrende kilde til essentielle B-kompleks vitaminer såsom folater, niacin, thiamin, riboflavin, pyridoxin (vitaminB-6), pantotensyre. Disse vitaminer er afgørende i den forstand, at kroppen kræver dem fra eksterne kilder, og vi ikke selv kan producere dem. Disse B-kompleks grupper af vitaminer hjælper med enzym syntese, nervesystems funktion og regulering af kroppens stofskifte.
100 g sennepsfrø giver 4.733 mg niacin (vitamin B-3). Niacin er en del af nicotinamid co-enzymer, der hjælper lavere med mindre kolesterol og triglycerid-niveauer i blodet.
Sennepsfrø indeholder flavonoider og carotenoid antioxidanter såsom carotener, Zea-xanthin og lutein. Desuden indeholder de en lille mængde af vitamin antioxidanterne – vitamin A, C og vitamin K.
Frøene er en glimrende kilde til vitamin E, gamma tocopherol; indeholder ca. 19,82 mg pr 100 g (ca. 132% af ADB). Vitamin E er en kraftfuld lipidopløselig antioxidant, der kræves for at opretholde integriteten af cellemembranen i slimhinderne og huden ved at beskytte det mod skadelige oxygenfrie radikaler.
Sennep er en rig kilde til mineraler. Calcium, mangan, kobber, jern, selen og zink er nogle af de mineraler, der især er koncentreret i disse frø. Calcium hjælper til at opbygge knogler og tænder. Mangan er ansat af kroppen som en co-faktor for antioxidant enzym superoxiddismutase. Kobber er påkrævet i produktionen af røde blodlegemer. Jern er nødvendig for dannelsen af røde blodlegemer og cellulær metabolisme.
Naturlægemiddel anvendelser
Sennepsfrø og sin olie har traditionelt været brugt til at lindre muskelsmerter, gigt og arthritis smerter.
I Indien, påføres sennepsolie i hovedbunden og menes at stimulere hårvækst. Dette er endnu et trick fra Ayurveda.
Sennepsfrøene fungerer også som et mildt afføringsmiddel, stimulerende til maveslimhinden og øger tarm sekretion. Igen viden vi har fra Indisk Ayurveda.
Hele sennepsfrø har ingen smag og lugt overhovedet. Den varme skarpe smag af sennep er på grund af udslip af gasser, når dens frø knuses og blandes med vand for at aktivere enzymet myrosinase. I krydderi butikker kan man finde alle sorter af hele sennepsfrø, formalet som pulver, pastaer og forskellige senneps saucer. Hvide sennepsfrø har en mindre skarp smag end brune eller sorte sennepsfrø.
Hele, tørrede sennepsfrø holder sig fint i måneder ved stuetemperatur, når de opbevares i kølige, tørre og fugtige frie forhold.
Kulinariske anvendelser af sennepsfrø
Sennepsfrøene anvendes i udstrakt grad i Indisk, Pakistansk, Bangladesh, Middelhavet og tysk madlavning. Hele frø, kværnet eller pulverform, forberedte pastaer, saucer og olie er alle brugt i madlavning. I Indisk madlavning ved jeg at de hele frø puttes i varm olie, så de popper, inden andre ingredienser tilsættes.
Aromaen og den bidende smag af sennep kommer fra den æteriske olie, sinalbin. Denne forbindelse frigiver isothiocyanatgrupper kemikalier upon enzymatisk reaktion medieret af myrosinase enzym.
Her er nogle tips:
Sennep giver en skarp nøddeagtig smag, når de steges ved lav temperatur.
Brune samt hvide sennepsfrø anvendes i næsten alle retter, men også med rå mango, bitter græskar i Indien.
Fiskekarry, tilberedt med sennepspasta, koriander pulver, chili og nigella er populær i Bangladesh og Vestbengalen i den indiske subkontinent.
Sennep pasta bruges i salatdressinger, sandwich og hotdogs og mayonnaise.
Amerikansk gul sennep er lavet med hvide frø, eddike, krydderier, gurkemeje og sukker.
Sennepsolie er en af depopulære madolier som bruges i mange indiske og pakistanske opskrifter. Især til at stege fisk.
Sennepsfrø er et forholdsvist sikkert krydderi brugt i passende mængder. Ved indtagelse af store doser, kan de som andre fødevarer, forårsage visse bivirkninger.
Jeg anbefaler, som altid, at man køber et godt økologisk produkt som fx sennepsfrø fra Helsebixen.dk – KLIK HER