Kardemommekapsler er et frø, kendt i århundreder for sine kulinariske og medicinske egenskaber. Dette aromatiske krydderi er hjemmehørende i regnskovene i Kerala (Sydindien) og dyrkes kun i et par tropiske lande. Botanisk, hører kardemomme til familien af Zingiberaceae og består af to slægter; Elettaria og Amomum.
Normalt bliver kardemomme planten op til 4 meter høj, og begynder at bære sine værdsatte kardemommekapsler, efter cirka to år. Hver kardemommekapsel bliver ca 1-2 cm i længden.
Begge tyber af kardemomme har en tre-sidet kapsel med en tynd, men hård ydre skal. Inde i selve kardemommekapslen, er der små dyb-brune til sorte aromatiske frø, arrangeret i lodrette rækker.
Sort kardemomme
Sorte kardemommekapsler er større og mørkebrune. Bælgene bliver brugt som aroma i både mad, drikkevarer samt i medicin.
Sort kardemomme (Amomum subulatum), er også kendt som Nepal kardemomme (bari eller kali elaichi i Indien og Nepal) er relativt større. De har en mørkebrun, ru ydre kapsel, måler ca. 2-4 cm i længden og 1-2 cm i diameter. Bælgene har en kamfer-lignende intens smag, almindeligvis anvendt i krydrede gryderetter i Indien, Pakistan, Nepal samt i Kina.
De er ikke så almindelige i Danmark, så jeg anbefaler at købe dem fra Justingrediens på Amazon – KØB DEM HER. Det koster ca 45 for fragt, så det kan godt betale sig at vælge nogle flere forskellige krydderier fra deres kæmpe sortiment. Der er ikke det krydderi de ikke har!
Grøn Kardemomme:
Er dem vi almindeligvis kender fra Danmark. De er små lysegrønne, og den type vi anvender til eksempelvis æbleskiver, og bruger i julekager. Du kan købe dem økologiske og billigt HER
Kardemommekapsler og sundhed
Kardemomme indeholder mange kemiske forbindelser, der vides at have sundhedsfremmende egenskaber.
Den krydrede kapsel indeholder mange essentielle flygtige olier, der omfatter pinen, sabinene, myrcen, phellandren, limonen, 1, 8-cineol, terpinen, p-cymen, terpinolen, linalool, linalylacetat, terpinen-4-olie, a-terpineol, en terpineol acetat, citronellol, nerol, geraniol, methyleugenol, og trans-nerolidol.
De terapeutiske egenskaber af kardemomme-olie er blevet anvendt i mange traditionelle ayurvediske mediciner som antiseptiske, afslappende, oppustethed, problemer med fordøjelsen, vanddrivende og slimløsende.
Kardemomme er en god kilde til mineraler som kalium, calcium og magnesium. 100 g hele kardemommekapsler indeholder 1119 mg Kalium. Kalium er en vigtig komponent for celle- og kropsvæsker, der hjælper med at kontrollere hjertefrekvens og blodtryk.
Derudover er det også en glimrende kilde til jern og mangan. 100 g hel kardemomme indeholder 13,97 mg eller 175% af det daglige behov af jern. Jern er nødvendig for dannelsen af røde blodlegemer og den cellulære metabolisme. Mangan er en hjælper enzymet superoxiddismutase, som beskytter mod frie radikaler.
Endvidere er disse aromatiske frø / kapsler rige på mange vitale vitaminer, herunder riboflavin, niacin, vitamin-C, som er afgørende for din sundhed.
Udvælgelse og opbevaring af kardemomme
Kardemommekapsler samt kardemommepulver er til rådighed på markedet året rundt. Begge sorter af hele kardemommekapsler kan købes i specialbutikker og online. Grøn kardemomme (Elettaria) ber små og lysegrønne, mens sort kardemomme (Amomum) er større og mørkebrune – sorte. Gode kardemommekapsler skal være tunge i det, og afgive en sød aroma, når de gnides med fingerspidserne. Undgå bælg der er lyse og har pletter eller misfarvninger på overfladen. Det kan være skimmelsvamp (svampeinfektion).
Medicinsk brug af kardemommekapsler
De terapeutiske egenskaber af kardemomme olie har fundet anvendelse i mange traditionelle lægemidler som antiseptiske og lokalbedøvende. Indeholder desuden masser af sundhedsfremmende antioxidanter.
Kulinariske anvendelser af kardemomme
Generelt er kardemomme frø en af de mest eftertragtede ingredienser i desserter i Danmark. Kapslen skal åbnes, da det er frøene man benytter. Frøene knuses (pulveriseres) ved hjælp af en morter eller andet lige før tilsætning i madlavningen. Imidlertid er hele kapsler foretrukket i krydrede retter, som giver en yderligere dimension til opskriften. Dette da deres kapsel også indeholder betydelige mængder af værdifulde æteriske olier.
Autentisk indisk masala krydderi box medfølgende 10 forskellige af de vigtigste indiske krydderier:
Til indisk madlavning er hele kardemommekapsler uundværlige, og jeg anbefaler at man både har de grønne og sorte kapsler til rådighed. Ofte skal man have mange forskellige krydderier, når man kaster sig ud i at lave indiske retter. Min erfaring er at, det vigtigste er at købe krydderier af høj kvalitet. Ellers opnår du ikke den rigtige smag. Blandt uundværlige krydderier til indisk madlavning kan desuden nævnes: Nelliker, muskat, laurbærblade, kanel, sennepsfrø, gurkemeje, spidskommen, safran, kashmiri chilipulver, korianderfrø, bukkehornsfrø og især blandingskrydderiet Garam Masala. Jeg køber mine krydderier fra amazon i England, da de er billigere, bedre og de har har en kultur for indisk mad. Derfor er kvaliteten af eksempelvis sorte kardemommekapsler også bedre derfra – KØB DEM HER